• Syntynyt: 11.3.1999
 • Isä: Kans & Fin & S MVA MV-98, V-00 Siphra's Indiana Jones
 • Emä: Fireheart Elysee Rouge
 • Kasvattaja: Anja Rajala, kennel Fireheart
 • Omistajaja: Teija Tiitinen
 • Lempinimet: Tiitu, Tiituska, Täppäri, Syyhysäkki, Syyhäri ja Veivikaula
 • Korkeus: 49 cm
 • Paino: 18,5 kg
 • Lonkat: A/B
 • Jalostusindeksi: 110
 • Kyynärpäät: 0/1
 • Näyttelyt: paras tulos ERI
 • Agility: Maxi 3 - SM - kisa oikeus vuodelle 2007

Hieman taustaa:

Frida on perheemme ensimmäinen yhteinen koira, joka heti pentuna vei täydellisesti meidän kaikkien sydämet. Fridan luonne vastaa monen mielikuvaa tyypillisestä tollerista: se elää kiihkeästi joka hetken ja ilmaisee mielialansa vilpittömän estottomasti. Onni on riemua ja suru syvää murheen laaksoa. Fridan herkkä luonne aiheuttaa usein konflikteja muun perheen kanssa ja suutahtaneena se menee sängyn alle murjottamaan, tosin pienikin herkkupalaan viittaava rapsahdus saa useimmiten murjotuksen loppumaan. Ellei Fanni olisi tullut meille kolme vuotta myöhemmin, niin me varmaan kuvittelisimme kaikkien tollereiden olevan samanlaisia "tulisydämiä", mutta se onkin sitten ihan eri juttu.

Damin noutaminen on ihaninta mitä Frida tietää ja parasta on damin noutaminen vedestä. Siitä olisi tullut upea lintukoira, ellei sen mielestä variksenraato olisi sitten puolestaan ällöintä, mitä se tietää. Fridan käyttöä harrastuskoirana on vaikeuttanut myös se, että se on aivan liian kärsimätön. Koska kaiken on tapahduttava nyt ja välittömästi, on moni mielenkiintoinen juttu ollut pakko jättää tekemättä, koska kenenkään muun hermot eivät riitä kuuntelemaan Fridan äänekästä mielenosoitusta siitä, kun kaikki ei (ihme ja kumma!) tapahdukkaan heti. Fridan musatunnari onkin Queenin "I want it all".

Jos omistajat olisivat olleet taitavmpia koiran käsittelijöitä, olisi tässä ollut loisto koira melkein mihin tahansa noutajien harrastamiin lajeihin. Fridalla on aivan loistava nenä, se on mestari löytämään ja noutamaan, joten taitavalla ohjauksella ja osaavalla koirankäsittelyllä olisi siitä voinut tulla vaikka mitä. Nyt siitä tuli kuitenkin maailman ihanin kotikoira ja perheenjäsen. Tosin mikään palluteltava kotikoira Frida ei ole. Se tulee rapsutettavaksi ainoastaan, mikäli sattuu olemaan sillä tuulella - ja sitä sattuu kovin harvoin. Fridalta puuttuu myös kokonaan miellyttämishalu, se tekee asioita vain omaksi ilokseen ja komentamalla se muuttuu täysin yhteistyöhaluttomaksi. Tollereille melko tyypilliseen tapaan se inhoaa toistoa ja harjoitukset onkin yleensä tehtävä mielenkiintoisiksi, jos niiden miellii onnistuvan

Frida agilityradoilla

Agility on Fridan "pääharrastus". Ensimmäinen virallinen kilpailu oli keväällä 2003 Vaasassa Agilityn nuorten SM-kisoissa (joihin siis pääsee jokainen halukas nuori) ja sieltä tuloksena oli 5 virhepistettä. Vuoden 2003 aikana Fridan kanssa käytiin yhteensä 4 virallisissa kisoissa, enemmän kilpailuja on ehdittiin koluta vuonna 2004.

Kakkosluokkaan Frida nousi Liedossa 14.8. järjestetyssä kisassa, jossa Frida ainoalla nollatuloksella voitti 17 muuta koirakkoa. :-) Seuraaviin kisoihin osallistuttiin vähän vaihtelevalla menestyksellä: kaksi kolmen parhaan joukkoon oikeuttavaa nollatulosta tuli nopeasti syksyllä, mutta kolmas nousunolla antoi odottaa itseään melkein puolivuotta. 16.4. englantilaisen Bob Griffinin tuomaroimissa kisoissa sitten vihdoin Frida sijoittui nollatulosella kolmansiksi ja sai kolmosluokkaan oikeuttavan sertin.

Kolmosissa Frida ei ole varsinaisesti loistanut. Kolmosluokka on jo todella vaativa, osallistujia on paljon ja kaikki kanssakilpailijat ovat taitavia koirakoita. Onnistuessaan Fridakin on kohtalaisen hyvä, mutta niitä todella hyviä päiviä sattuu vaan harvoin. Täytettyään kahdeksan on Fridalla suoritusvarmuus noussut ja jonkin aikaa kolmosiin noustua vaivannut ja etenkin kisoissa esiintynyt juoksuhaluttomuus on saatu pois, mutta entistä vauhtia Frida ei ole saanut takaisin. Kolmosluokna nopeille koirille se on aina hävinnyt selvästi, mutta nykyisin se häviää aina jo Fannillekin :-( . Iloinen asia oli se, kun Frida voitti vuoden 2006 ATT cupin maxien avoimen luokan.

5 Lempparia:
 1. Damin noutaminen vedestä (talvi on tarkemmin ajateltuna ihan turha vuodenaika)
 2. Damin noutaminen jostain muualta (ei sen väliä mistä sitä hakee, jos kerran ei voi hakea vedestä)
 3. Pitkät lenkit (lyhyetkin käy, jos pitkiä ei ole tarjolla)
 4. Ruoka (mitenkäs se nyt vasta neljänneksi pääsi putoamaan, tässä täytyy olla virhe?)
 5. Pennut (ne nyt vaan on niin ihania)
5 Inhokkia:
 1. Uudenvuoden raketit (rakettirahat voitaisiin sijoittaa nälkäisten tollerien ruokarahastoon)
 2. Odottaminen (tolleria EI voi vaatia odottamaan)
 3. Pölynimuri (onneksi tässä perheessä imuroidaan harvoin)
 4. Yskiminen (toivottavasti ensi syksynä ei tule flunssa-aaltoa)
 5. Sylissä oleminen (no eihän nyt kuningattaret kenenkään sylissä istu!)
08072007